interview en fotoreportage afstudeerproject

©Hilde Peters. Gefotografeerd tijdens mijn werk bij de FotoArchiefDienst (2014)
©Hilde Peters. Gefotografeerd tijdens mijn werk bij de FotoArchiefDienst (2014)

In de lente van 2014 werd ik benaderd door een student van de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem: Hilde Peters. Zij wilde voor haar afstudeerproject “zichtbaar maken wat onzichtbaar was” in onze maatschappij met betrekking tot vrijwilligers. Daarvoor interviewde zij vrijwilligers in de regio en het interview wordt in dit project vergezeld van een fotoreportage.

Hilde vroeg me wat mij bewoog om vrijwilligerswerk te doen en toen zei ik het volgende.

“In 2012 is het bedrijf waar ik met ongelofelijk veel plezier werkte failliet gegaan en raakte ik mijn baan kwijt. Sinds ik ongewenst werkloos ben doe ik vrijwilligerswerk voor vier verschillende organisaties. In totaal werk ik 30 uur per week.

Ik zeg altijd dat ik de mooiste baan heb die er is, alleen krijg ik er niet voor betaald!
Vrijwilligerswerk zorgt voor structuur in mijn leven, het is een nuttige dagbesteding en het geeft erg veel voldoening om me in te zetten voor organisaties zonder winstoogmerk. Ook zorgt het voor sociale contacten met mensen die ik beschouw als collega’s, net als in mijn betaalde arbeidsverleden.

De vier verschillende functies die ik bekleed zijn allen administratief. Hierdoor houd ik mijn kennis, vaardigheden en hoge typesnelheid op peil. Daarnaast kreeg ik de kans om nieuwe vaardigheden te leren, zoals het bouwen en onderhouden van een website in WordPress. Ik ben hierbij begeleid door een ICT-medewerker van een van mijn vrijwilligerswerkplekken.

Natuurlijk ben ik nog steeds op zoek naar betaald werk in de administratieve sector. In de tussentijd zit ik echter niet stil en benutten non-profitorganisaties mijn kunde en capaciteiten.”

interview en fotoreportage afstudeerproject
Getagd op: